Sunday, November 9, 2008

Смятате ли, че ОПАК съдържа достатъчно потенциал за повишаване капацитета на НПО-та?

8 comments:

Anonymous said...

Далеч съм от мисълта, че програмата не отговаря на потребностите на всичките предвидени бенефициенти, измежду които са и структурите на гражданското общество.
Допускам обаче други два потенциала(риска) в проектите за повишаване капацитета на НПО-та.
Първо да се упражнят корупционни практики в процедурите по одобряване на изпълнители и второ, в изпълнение да се приложат не толкова различни по същество проектни дейности за повишаване на капацитета.

Нели Василева said...

До голяма степен.

Anonymous said...

Мисля че да.

Anonymous said...

Определено да

Elin Harizanov said...

Elin Harizanov - Youth Center Freedom, Razgrad

Смятам, че този въпрос не е много ясен. Единствено потенциал за повишаване капацитета на НПО трябва да имаме ние работещите в тази сфера. Потенциала идва от това, доколко сме успели да постигаме конкретните задачи по пътя към постигане на главната цел и дали увеличаваме или намаляваме същия този потенциал, за да си повишим капацитета. Изхождайки се от тази основна теза, можем да си зададем въпросът "Доколко ОПАК ни дава възможности или перспективи да се развием и повишим капацитета на НПО съобразно потенциала, който има самата организация?". Да! Оперативната програма за административен капацитет е страхотна възможност, чрез който НПО-тата да си повишат капацитета си, като сами определят кои идеи и дейности и чрез какво да го постигнат. Нямаш ли потенциал, не можеш да използваш възможността ОПАК.

Galya said...

За съжаление, програмата няма да може да обхване всички читави НПО в страната, поради опорочените правила в оценяването и изпълнението на проектите. Колко от одобрените по програмата проекти, могат да се похвалят с постигнати конкретни резултати, както настоящият проект на ЦСП, например? Никой няма да даде отговор на този въпрос, защото болшинството от бенефициентите на програмата не спадат към работещите НПО.

M.Banev said...

ИРИС-Севлиево
ОПАК трябва има достатъчно потенциал за повишаване на капацитета на НПО-та. Това е една добра възможност, която трябва да бъде използвана. За да има желания ефект, мисля, че трябва да се повиши и разбирането и капацитета на местната власт, така, че тя да приема структурите на гражданско общество да ги допуска до себе си, да се консултира с тях така, че да има ефективно партньорство основано на взаимно доверие.

Anonymous said...

Смятам, че ОПАК съдържа необходимия потенциал за повишаване капацита на НПО.