Sunday, November 9, 2008

Какви смятате, че са методите и действията за повишаване на капацитета на неправителствените организации?

11 comments:

Galya said...

Основен метод са обученията.
НПО трябва да работят в мрежа, в рамките на която да провеждат периодични работни срещи и обучения за членовете и доброволците в своите организации.

Anonymous said...

Реално повишаване на капацитета на едно НПО, ако то успее да си осигури отностително устойчиви механизми на финансиране.
Вероятно повишаването на капацитета на НПО сектора ще бъде по ефективно ако е налице "сегмантиране" и "диференциране" в него, но намаляването на "всеядността" на НПО-тата изглежда почти невъзможно, когато важи правилото 80/20, а именно 80% от дейността, да е в резултат на 20% успеваемост на кандидатстването по проекти.

Нели Василева said...

1. Обучения на НПО по релевантни теми (стратегическо планиране; управление на проекти; организационен мениджмънт и маркетинг; връзки с обществеността и работа с медиите и др.);
2. Обмяна на информация за позитивни практики между НПО-та у нас, както и с успешни НПО-та в страни с развито гражданско общество;
3. Изграждане на мрежи от НПО-та и участие в международни мрежи;
4. Обединяване на НПО-та;
НПО-та с общи цели да предприемат стъпки към обединение, за да се борят да оцелеят и успеят. Но с уговорката, че сливането не е правилното решение за всяка организация и не е подходящ при всички случаи. Както и сливането не би разрешило всички проблеми на НПО, но от един момент нататък, когато е приключило мисията си или изгледите й за бъдещето финансиране са неясни, сливането може да предложи едни добри шансове за спасение.
Много често идеята за сливане се отхвърля от бордовете или никога не се обсъжда, но все пак сливането според нас е сред най-мощните фактори за промяна в областта на нестопанските организации.

Anonymous said...

1. Перманентно участия в обучения;
2. Включване в мрежи;
3. Привличане на нови членове - сдоказан авторитет в общностите;
4. Използване на всички възможни канали /законни/ за акумулиране на финансови средства;
5. Лобиране за НПО-то пред местни величия /когато трябва и за каквото трябва - коректно/;
6. Активизиране диалога с местните власти.
Това е на първо време

Lili Rashkova said...

Зачудихме се първо - какво значи НПО – с повишен капацитет?
Според това, което успяхме да проучим - в Козлодуй на този етап няма много подобни организации. Тоест липсват НПО-та, които чрез конкретни действия са станали разпознаваеми сред обществеността, ясно са си дефинирали целите и следват последователно стратегията си за развитие.
В тази връзка, за да се случи това представителите на НПО трябва чрез обучения, участия в работни срещи, включване в работни групи /каквато сме сега/ да добиват конкретни умения, които да използват в практиката си.

Anonymous said...

1.Назначаване на подходящи кадри в комбинация с допълнително
обучение.
2.Въвеждане на информационни продукти.
3.Използване възможностите на външни консултанти.
4.Нужна е квалификация за желаещи и можещи хора.
5.Включване в проекти на администрацията като партньори и трансфер на иновации.
6. Да се увеличи броя на НПО, които защитават граждански интереси.

Anonymous said...

1.Назначаване на подходящи кадри в комбинация с допълнително
обучение.
2.Въвеждане на информационни продукти.
3.Използване възможностите на външни консултанти.
4.Нужна е квалификация за желаещи и можещи хора.
5.Включване в проекти на администрацията като партньори и трансфер на иновации.
6. Да се увеличи броя на НПО, които защитават граждански интереси.

Elin Harizanov said...

Elin Harizanov - Youth Center Freedom, Razgrad

1. Квалификационно обучение на членове на УС на НПО-та, за основи на управлението, ефективен мениджмънт, развитие на организацията, изграждане на публичен образ и постигане на партньорства.
2. Редовни и непрекъснати тренинги за разработване и управление на проекти.
3. Редовни участия на НПО-та в общински постоянни комисии, в който дават компетентни становища и база данни по редица въпроси, свързани с решаване на местни актуални проблеми.
4. Областна и Регионална мрежа от НПО-та за обмен на добри практики, комуникация, работа по проекти и инициативи. Влияние на общественото мнение.

M.Banev said...

ИРИС-Севлиево
-По подразбиране неправителствените организации би трябвало да бъдат граждански обединения, които да защитават интересите на хората които представляват, да работят за разрешаване на проблемите, да участват активно във формирането на политики на местно ниво. През последните няколко години НПО сектора започна да конкурира бизнеса. Организациите станаха едни малки фирми, които се борят за парични средства за да оцеляват и подържат персонал, който да работи за определени каузи, като същите се определят не от нуждите на хората, а от това за което се отпускат средства и всичко това е достъпно само за големите организации в големите градове. Често пъти НПО сектора става заложник и на политически каузи и интереси. В този смисъл според мен е важно НПО сектора да си върне същността на ефективен граждански сектор, да провежда ефективен мониторниг на властта и да отстоява интересите на хората в името на които са учредени, да се бори за независимост от политически и финансови интереси, а държавата от своя страна да гарантира това право. За да се постигне това е важно методите и действията които се предприемат да бъдат съвместни в тях да участват и НПО сектора и представителите на властта защото от повишаване на капацитета имат нужда и двете страни.
- За да се повиши капацитета на НПО сектора и той да изпълнява същинските си функции то той трябва да бъде независим от политическата обстановка, необходимо е да се изгради ефективно партньорство, което да е легитимно и основано на законови норми. Необходимо е гражданския сектор да бъде основния консултативен орган на местната власт при решаването на въпроси и проблеми от местно значение.

Anonymous said...

...в допълнение.
Сред най-важните сред ресурсите, които определят капацитета на едно НПО са хората, които работят за неговата кауза. Веднъж привлечени, тези хора трябва с помощта на организацията и/или със собствени сили непрекъснато да подобряват своята компетентност и експертност.
Оттам нататък всичко от изброените по-долу, директно или индиректно могат да помогнат на организацията и нейните членове да подобрят своя капацитет.
-участват в мирни демонстрации
-инициират и/или подписват петиции/писма до политици
-изграждат и поддържат свой уникален интернет образ, разбирай сайт, блог и пр.
-подпомагат и/или отговарят на допитвания до общественото мнение
-използват целесъобразно възможности да бъдат интервюирани/показвани по TВ, да говорят по радиото, да пишат във вестници и списания за себе си и дейността си!

Anonymous said...

- При осъществяване на дадена програма, да се търси партньорството и участието на всички заинтересовани страни.
- Разработка на общинска стратегия съвместно с НПО, представители от общността, училищата и местните институции.
- Ефективен мониторинг на програмите, в който да са включени местни авторитети, инициативни групи, неправителствени организации.